Ελευθεροτυπία
Κύριο Άρθρο
28 Μαρτίου 2011
Όπως έδειξαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 τα έσοδα του κράτους είχαν σημαντική υστέρηση. Είναι, δηλαδή, εκτός στόχου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δαπάνες.
Εκτός στόχου κι αυτές, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Αντί για την προσδοκώμενη υστέρηση, είναι μάλλον στα ίδια, αν δεν έχουν ξεφύγει προς τα πάνω.
Η πραγματικότητα αυτή υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρήσει να συγκρατήσει τη διαφαινόμενη δημοσιονομική εκτροπή, καθώς επίκειται η νέα επίσκεψη του κλιμακίου των ελεγκτών της τρόικας. Και το συμμάζεμα αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με περιορισμό των δαπανών του κράτους, αφού -υποτίθεται ότι- η κυβέρνηση έχει αποκλείσει νέα οριζόντια περικοπή των μισθών (οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα την αποφύγουν).
Τώρα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται μπροστά στην άρνηση συναδέλφων του υπουργών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι τα υπουργεία τους «δεν αντέχουν» άλλες περικοπές. Και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ορισμένοι το είπαν στον κ. Παπακωνσταντίνου στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επιπλέον, ορισμένοι υπουργοί διοχετεύουν ότι δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών και θέλουν οι ίδιοι να κάνουν κουμάντο στο δικό τους τομέα.
Βέβαια το φαινόμενο των υπουργών-«συνδικαλιστών», δηλαδή αυτών που ζητάνε όλο και κάποιο «ρουσφέτι» για το δικό τους υπουργείο, δεν είναι σημερινό. Μόνο που δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί στην εποχή του Μνημονίου. Αν δεν περισταλεί η κρατική δαπάνη -που σε πολλές περιπτώσεις είναι διαπιστωμένο ότι είναι σπατάλη, χαριστικές ρυθμίσεις και διαφθορά- τι άλλο απομένει από την εκ νέου αύξηση των φόρων και την περικοπή των εισοδημάτων; Αυτό θέλουν; Στα λόγια όλοι το ξορκίζουν, η πράξη άλλα δείχνει.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment