Sunday, May 29, 2011

Γενικές συνταγές και ελληνικές ιδιομορφίες

του Ναπολέοντος Μαραβέγια

Ελευθεροτυπία

29 Μαΐου 2011

Οι αποκλίσεις από τους στόχους ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου αποδίδονται από την τρόικα αποκλειστικά και μόνο στις καθυστερήσεις εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων από τη χώρα μας.

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας δεν προχώρησε με ταχύτητα σε διαρθρωτικές αλλαγές , όπως ιδιωτικοποιήσεις, εξορθολογισμό δαπανών υπουργείων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, αξιοποίηση περιουσίας , άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων κ.λπ.

Εφάρμοσε όμως στο ακέραιο μειώσεις μισθών, συντάξεων και γενικά δημόσιων δαπανών και αύξησε τη φορολογία, ιδίως τον ΦΠΑ, όπως ζητούσε η τρόικα στο μνημόνιο. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια μεγάλη ύφεση, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο αναμενόταν, επειδή η ανάπτυξη (μεγέθυνση) της ελληνικής οικονομίας βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή. Ταυτόχρονα, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν οδήγησε στην αύξηση των εσόδων, λόγω της μεγάλης ύφεσης, αλλά αντίθετα στην αύξηση του πληθωρισμού, πολύ περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, επειδή η ελληνική αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ολιγοπωλιακή και επιτρέπει τη μετακύλιση των φόρων στους καταναλωτές.

Περισσότερα

No comments: