Sunday, May 29, 2011

«Δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να βγούμε από το ευρώ»

Το Βήμα
29 Μαΐου 2011

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να βγούμε από το ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Ι. Στουρνάρας, με αφορμή το κλίμα που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τις συζητήσεις και ερμηνείες που προκάλεσαν οι δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη. Ο έμπειρος τεχνοκράτης θεωρεί ότι «είναι στο δικό μας χέρι να μη χρεοκοπήσουμε». «Αν πραγματικά δεν βρούμε μια συμφωνία με την τρόικα, θα χρεοκοπήσουμε. Το να βγούμε όμως από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει, διότι βγαίνοντας από το ευρώ πρέπει να βγούμε από την ΕΕ, πρέπει να προκαλύψουμε τα κοινοτικά κονδύλια και κοινώς θα αυτοχειριαστούμε» , επισημαίνει, παρατηρώντας ότι η επίμαχη δήλωση «είναι ατυχής διότι δεν είναι αληθής» , καθώς ουδείς μπορεί να μας υποχρεώσει να επιλέξουμε τον δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκ των διαπραγματευτών της συμμετοχής της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), σχολιάζοντας τόσο τα ζητήματα που εγείρει η τοποθέτησης της κυρίας Δαμανάκη ως προς την (επισφαλή) θέση της χώρας εντός της ευρωζώνης όσο και την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου περί δημοψηφίσματος, σημειώνει ότι «δεν επιτρέπεται στην παρούσα κρίσιμη φάση να δείχνουμε την απώλεια ψυχραιμίας που δείχνουμε τώρα». «Πρέπει με συντεταγμένο τρόπο να προχωρήσουμε. Οι δηλώσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ ή περί διενέργειας δημοψηφίσματος δείχνουν πανικό και ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος» λέει στους συνομιλητές του με έμφαση.

Ο κ. Στουρνάρας ανήκει στους ένθερμους υποστηρικτές του μνημονίου και θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να αντιστρέψουμε μια πορεία καθυστερήσεων και δισταγμών». «Αυτό πρέπει να κάνουμε. Τα άλλα όλα είναι δευτερεύοντα» αναφέρει σε όσους τον ρωτούν τι πρέπει να γίνει. Θεωρεί μάλιστα σχετικά με όσα λέγονται αυτές τις ημέρες ότι «αν πέφτουν στο τραπέζι για λόγους διαπραγματευτικούς δεν βοηθούν». «Στη θεωρία των παιγνίων λέμε ότι μια απειλή αν δεν είναι αξιόπιστη, καλύτερα να μη διατυπώνεται καθόλου. Ε, δεν είναι αξιόπιστες οι απειλές αυτές. Εμείς έχουμε ανάγκη τα λεφτά αυτά. Είναι πολύ μεγαλύτερο το κακό που θα πάθουμε εμείς από μια χρεοκοπία απ΄ ό,τι θα πάθουν οι εταίροι μας» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο.

Περισσότερα

No comments: