του Πάσχου Μανδραβέλη
Καθημερινή
31 Μαΐου 2011
Όσοι ανησύχησαν για την προειδοποίηση της Ελληνίδας επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη, ότι δηλαδή σε κύκλους της Ευρώπης συζητείται στα σοβαρά η επάνοδος, με κάποιον τρόπο, της Ελλάδος στη δραχμή, έπρεπε να ακούσουν τον Δρα Χανς Μπεγκ στο 2ο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ της Θράκης, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη. Ο γνωστός Γερμανός νομικός, ειδικευμένος σε φορολογικά θέματα, δεν είπε απλώς ότι θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα να γυρίσει στο παλιό εθνικό της νόμισμα. Πιστεύει ότι η Ελλάδα περνάει μια περίοδο αντίστοιχη αυτήν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Γι’ αυτό πρότεινε και μια δραχμή αντίστοιχη του νομίσματος που είχε η Γερμανία στον Μεσοπόλεμο, τη «ρέντεν-ντράχμα». (Το «ρέντεν-μαρκ» ήταν το νόμισμα που έκοψε η Γερμανία το 1923, για να σταματήσει τον υπερπληθωρισμό, και στηρίχθηκε με την υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας του γερμανικού κράτους).
Τουλάχιστον ο Δρ Μέγιερ Κόρντινγ, γενικός διευθυντής του τμήματος Eurobonds της «Ντόιτσε Μπανγκ», που επίσης μίλησε στο ίδιο συνέδριο, μάς άφησε τουλάχιστον ένα περιθώριο. Δήλωσε ότι ορθώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια, αν τα ελλείμματά της εξακολουθήσουν να παραμένουν υψηλά.
Ο γενικός διευθυντής του γερμανοελληνικού επιμελητηρίου, κ. Μάρτιν Κναπ, είπε ότι η εικόνα της Ελλάδος έχει τρωθεί και θα χρειαστεί καιρός για να έχει πρόσβαση σε πραγματικούς δανειστές και όχι σε κερδοσκόπους. Η Ελλάδα, είπε, σώζεται σήμερα επειδή οι χώρες της Ευρώπης φοβούνται πως το κόστος της κατάρρευσης του ευρώ υπερβαίνει το κόστος της στήριξης των αδύναμων οικονομιών της. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει: «Αν τα “έξοδα λειτουργίας” του ευρώ ξεπεράσουν το όφελος που έχει ο βιομηχανικός Βορράς από αυτό, θα αποφασίσει να το θυσιάσει».
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment