Monday, May 30, 2011

FT Deutschland: H Ευρώπη στην παγίδα των Ελλήνων

Το Βήμα
30 Μαΐου 2011

Άρθρο των Peter Ehrlich και Wolfgang Proissl στην έκδοση της Δευτέρας της εφημερίδας Financial Times Deutschland, με τίτλο «Η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα των Ελλήνων» και υπότιτλο «Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ευρωζώνη αναζητεί όλο και πιο απελπισμένα τρόπο να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας. «Η κατάσταση είναι σοβαρή», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Όλι Ρεν στο Spiegel. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πολλές παραχωρήσεις. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το πρόγραμμα, όπως απαίτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, πριν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει οπωσδήποτε την επόμενη δόση, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να κηρύξει μη ελεγχόμενη πτώχευση. Μετά τη δήλωση Ρομπάι ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να αποτραπεί αδυναμία πληρωμών, και από την Καγκελαρία στο Βερολίνο ακούγεται τώρα ότι δεν θα επιτρέψουν να καταρρεύσει η χώρα.

Περισσότερα

Διαβάστε το άρθρο των FTD (στα γερμανικά)

No comments: