των Κωνσταντίνου Μήλα και Θεόδωρου Παναγιωτίδη
Το Βήμα
30 Μαΐου 2011
Καθώς η δημοσιονομική κρίση εισέρχεται σε νέα δραματική φάση κάποιοι σκέπτονται ως λύση την επιστροφή στη δραχμή. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με μια «γενναία» υποτίμηση, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια την ταχεία έξοδο από την ύφεση, επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση τόσο του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους.
Η παραπάνω άποψη είναι λανθασμένη για τουλάχιστον έξι λόγους.
1. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε απροσδιόριστες συνέπειες για τη ρευστότητα της ήδη δεινοπαθούσας ελληνικής οικονομίας καθώς θα επιτάχυνε την έξοδο των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι έλληνες καταθέτες, λόγω της προκαλούμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης της δραχμής έναντι του ευρώ (και των λοιπών νομισμάτων), θα έσπευδαν να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις ελληνικές τράπεζες αναζητώντας ασφάλεια στο εξωτερικό.
2. Συχνά αναφέρεται ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με μία ταυτόχρονη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, θα ωφελούσε τα μέγιστα τις ελληνικές εξαγωγές καθώς η πλειοψηφία αυτών καταλήγει στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η υποτίμηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω έκρηξη του εγχώριου πληθωρισμού και κατά συνέπεια σημαντική απώλεια στα όποια οφέλη της ανταγωνιστικότητας, πόσο μάλλον που ο πληθωρισμός σήμερα όχι μόνον υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, αλλά και εξακολουθεί να εμφανίζει βραδεία αποκλιμάκωση σε πείσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment