του Ναπολέοντος Μαραβέγια
ΕΛευθεροτυπία
13 Φεβρουαρίου 2011
Μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού κόσμου και της διανόησης πίστευε ότι, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ελληνικής οικονομίας στην ευρωπαϊκή, θα προχωρούσε και ο εξευρωπαϊσμός των θεσμών, των δημόσιων πολιτικών και των κοινωνικών συμπεριφορών στη χώρα μας.
Οσον αφορά την οικονομική ολοκλήρωση, είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία σε μεγάλο βαθμό συνδέθηκε στενά με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, μέσω της έντασης των εμπορικών ανταλλαγών, μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών των ελληνικών επιχειρήσεων από ομοειδείς ευρωπαϊκές και μέσω της κίνησης των συντελεστών της παραγωγής, περισσότερο του κεφαλαίου και πολύ λιγότερο της εργασίας.
Οσον αφορά τον αναμενόμενο εξευρωπαϊσμό των θεσμών, των δημόσιων πολιτικών και των συμπεριφορών στη χώρα μας, μετά από 30 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι γενικά παραδεκτό ότι ο επονομαζόμενος εξευρωπαϊσμός ήταν επιφανειακός και ατελής.(1)
Βεβαίως, ο εξευρωπαϊσμός είναι μια έννοια εξαιρετικά ασαφής και αμφιλεγόμενη. Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η έννοια του εξευρωπαϊσμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια διαδικασία προσαρμογής των θεσμών, των δημόσιων πολιτικών και των συμπεριφορών μιας χώρας σ' ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελείται από πολλές χώρες, με διαφορετικούς θεσμούς, πολιτικές και συμπεριφορές. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεπώς ένας και μοναδικός εξευρωπαϊσμός, δηλ. προσαρμογή, προς ένα και μοναδικό πρότυπο.
Ωστόσο, επειδή θεωρείται ότι οι ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε. έχουν δημιουργήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών, ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο άσκησης των δημόσιων πολιτικών και ως προς την εκδήλωση των κοινωνικών συμπεριφορών, μπορεί να θεωρηθεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, προσαρμόζονται σ' αυτό το κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το « ευρωπαϊκό πρότυπο» είναι φιλελεύθερης έμπνευσης και χαρακτηρίζεται από περισσότερο ορθολογισμό, υπευθυνότητα, σεβασμό στους κανόνες και στις δημοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment