Tuesday, February 15, 2011

Κωμειδύλλιο υποτέλειας

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

15 Φεβρουαρίου 2011

Εθνικά μειωμένος δεν είσαι όταν ένας «ξένος» σού λέει, με ύφος, τι πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις το κράτος σου, τους πολίτες του και τα παιδιά σου. Ο εξευτελισμός επήλθε όταν δανείστηκες πέραν των δυνατοτήτων σου. Το βάρος στην πλάτη του λαού, που γέρνει τώρα από τις απαιτήσεις των δανειστών μας, το φόρτωσαν κάκιστοι πολιτικοί.

Κι επειδή πολύ καλά γνωρίζουν οι πολιτικοί τις ευθύνες τους, δείχνουν σαν λύκο τον επιτετραμμένο των δανειστών μας, που αυτοί οι ίδιοι προσκάλεσαν, ανήμποροι και δίχως πυγμή, μήπως και τους πιστεύσουμε. Φαίνεται να νιώθουν σίγουροι –εκτός κι αν απλώς νομίζουν πως γνωρίζουν– πως με την κατάλληλη βοήθεια των «φίλων» τους στα μίντια, θα μας ρίξουν, και πάλι, στάχτη στα μάτια.

Υπολογίζουν ότι συχνά σε αυτόν τον τόπο βιαστήκαμε να ρίξουμε το φταίξιμο των κακών μαντάτων στον αγγελιαφόρο. Προσωπικά, προτιμώ να ακούω προσεκτικά όσα έχουν να μας πουν οι τεχνοκράτες του Ταμείου και των άλλων διεθνών οργανισμών. Νιώθω αρκετά σίγουρος για την κατανόηση που έχω των προβλημάτων του τόπου μας, ώστε να διαλέξω τι απ’ όσα θα μας πουν πρέπει να κρατήσω, τι να αντικρούσω και τι να απορρίψω. Δεν αναζητώ την ίντριγκα, δεν βάζω τα κλάματα, δεν θυμώνω, δεν κρίνω το «επικοινωνιακό» κάλυμμα, αλλά κρατώ την ουσία.

Περισσότερα

No comments: