Tuesday, February 15, 2011

Περί του Σχεδίου Ανταγωνιστικότητας

του Στέφανου Μάνου

Καθημερινή

15 Φεβρουαρίου 2011

Το Σχέδιο Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε η κ. Μέρκελ μαζί με τον κ. Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 4 Φεβρουαρίου, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Παρά τις αντιδράσεις, όμως, συμφωνήθηκε να συζητηθούν οι προτάσεις αυτές, και όποιες προστεθούν, σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής πριν από την τακτική της 25ης Μαρτίου.

Τι περιλαμβάνουν οι γαλλογερμανικές προτάσεις;

Να καταργηθούν οι αυτόματες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές (ΑΤΑ) των μισθών. Εδώ στην Ελλάδα τις έχουμε καταργήσει πριν από είκοσι χρόνια. Γιατί λοιπόν να μη συμφωνήσουμε;

Να αναγνωρίζονται τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά πτυχία στον ευρωπαϊκό χώρο. Τι είναι πιθανότερο, να έλθουν να εργαστούν ξένοι στην Ελλάδα ή να πάνε να εργαστούν Ελληνες στην Ευρώπη; Με την υιοθέτηση της γαλλογερμανικής πρότασης θα διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να εργαστούν στην Ευρώπη· δεν θα έχουν τυπικά εμπόδια. Είναι μάλιστα ευκαιρία αυτό να γίνει πριν υποβαθμιστούν τα διπλώματα των ελληνικών πανεπιστημίων στην κατηγορία junk (σκουπίδια), όπως έγινε ήδη με τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την εναρμόνιση των ορίων συνταξιοδότησης. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει τον γηραιότερο πληθυσμό και συνεπώς θα ήταν λογικό να έχει και το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης. Αν όμως αποφασιστεί να αυξηθεί το όριο στο 67ο έτος της ηλικίας, θα ήταν λογικό να μειωθούν οι εισφορές ώστε να εξισορροπηθεί η αύξηση του χρόνου εργασίας και η αντίστοιχη μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης.

Περισσότερα

No comments: