Tuesday, February 15, 2011

Πέντε αλήθειες για δύο ψεύδη

του Γεωργίου Π. Μαλλούχου

Το Βήμα

15 Φεβρουαρίου 2011

Ολη η δημόσια συζήτηση των τριών τελευταίων ημερών διεξάγεται γύρω από δύο επικίνδυνα ψεύδη: ότι η τρόικα είπε ό,τι ήθελε και η κυβέρνηση δεν είχε ιδέα για το…«φόνο» και ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βρει 50 δις πουλώντας δημόσια περιουσία. Λοιπόν:

Πρώτον: η Ελλάδα δεν έχει δημόσια περιουσία 50 δις ευρώ για να σκεφτεί να την εκποιήσει. Δεν τη διαθέτει. Δεν υπάρχει. Είναι σα να ζητάς από έναν άνθρωπο που ζει από το μεροκάματο να σου βρει δέκα εκατομμύρια ευρώ. Δεν ξέρει καν τι είναι. Οτιδήποτε μπορεί να πουλήσει το κράτος, αθροιστικά, αν δηλαδή τα πουλήσει όλα μαζί σε μια μέρα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα ξεπερνάει τελικά το 10 ή αν θα φτάσει στο 20% αυτού του ποσού: όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, όλες οι άδειες εκμετάλλευσης που μπορεί να χορηγήσει για να βγάλει χρήματα, όλα τα ακίνητα του δημοσίου μαζί, δεν πλησιάζουν καν το απαιτούμενο ποσό.

Δεύτερον: Ακόμα όμως και τα 5 ή τα 10 δις που θα μπορούσε να μαζέψει η χώρα πουλώντας όλα αυτά, πέραν της πραγματικής ή της ονομαστικής τους αξίας, καθορίζονται και από άλλους παράγοντες. Είναι λοιπόν αφελής όποιος πιστεύει ότι η – όποια – κυβέρνηση θα αρχίσει να πουλάει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει και δεν θα βρει καμία αντίδραση, θα τα περάσει όλα μέλι γάλα. Είναι εξ ίσου αφελής όποιος πιστεύει ότι για όλα αύριο το πρωί θα βρεθούν αγοραστές που θα περιμένουν ουρά έξω από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, σε ένα περιβάλλον ρευστότητας που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα μόλις μπει το ταμπελάκι «Πωλείται».

Περισσότερα

No comments: