Wednesday, March 16, 2011

Πράσινο φως για την 4η δόση

Τα Νέα
16 Μαρτίου 2011

Πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του ελλείμματος αλλά και καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, με βάση την οποία αποφάσισε την εκταμίευση της 4ης δόσης ύψους 4,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σε γενικές γραμμές όπως είχε προβλεφθεί με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2010 κατά 4,5%, να καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος να υποχωρεί, τονίζει έκθεση του ΔΝΤ με βάση την οποία το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους 4,1 δις. ευρω προς την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ, αναφέρει η έκθεση που σημειώνει ότι στον τραπεζικό τομέα συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις. Πάντως, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο --όταν και θα πραγματοποιηθείη επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα-- τα κύρια σημεια της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης. Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράματος αξιοποίησης ακινήτων και γης.

Περισσότερα

Διάβασε επίσης Το Βήμα, την Καθημερινή και τη Ναυτεμπορική
Δες εδώ για την έκθεση του ΔΝΤ

No comments: