Thursday, March 10, 2011

Ελεγχόμενη χρεοκοπία της αριστερής λογικής

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

10 Μαρτίου 2011

Είπε η κυρία Παπαρήγα στον κύριο Παπανδρέου: «Σίγουρα θα πάμε σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία (που) θα είναι σε βάρος του λαού». Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω κατανοήσει σωστά τον τόνο της γενικής γραμματέως του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η χρεοκοπία είναι ωφέλιμη ή καταστροφική για τον ελληνικό λαό; Οταν πάλι είναι «ελεγχόμενη», είναι καλή ή κακή περίπτωση; Περίμενα από την έμπειρη πολιτικό μεγαλύτερη σαφήνεια. Οταν το ΚΚΕ προχωρεί σε παρόμοιες «προβλέψεις», έχει κάποιες πληροφορίες από τις αγορές ή απλώς μιλά περί της δεδομένης, σε κάθε θρησκόληπτη προσέγγιση της πραγματικότητας, Ημέρα της Κρίσης, εν προκειμένω της καταστροφής του καπιταλισμού; Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε που μας διαφώτισαν οι απαντήσεις που είχε την καλοσύνη να δώσει στους παλαιούς συντρόφους του μεγάλου καναλιού.

Η κυρία Παπαρήγα δεν απεκάλυψε την «πηγή» των πληροφοριών «της». Κακώς! Υποψιάζομαι ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από μια καλή ανάγνωση, σταθερό κομματικό καθήκον, του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ., της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Πράγματι, στο οικείο ρεπορτάζ σημειώνονται τα ακόλουθα: «Κατευθύνσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση που θα πρέπει να ακολουθήσει στις επικείμενες συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ενωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ενωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH). Στην ανακοίνωσή τους, οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας σημειώνουν ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της Eυρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, τονίζοντας ότι ένα από τα εργαλεία της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι και η έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους».

Αποκάλυψε, άραγε, η κυρία Παπαρήγα, όταν παρέδωσε τις εκτιμήσεις της στον πρωθυπουργό της χώρας, ότι πρόκειται για τις δημόσιες αυτές «οδηγίες»; Και γιατί, πιο απλά, δεν ζητούσε να μάθει τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς Πέτερ Κάιτελ στην «καπιταλιστική» Handelsblatt (Εφημερίς του Εμπορίου): «Μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους»!

Περισσότερα

No comments: