Tuesday, March 8, 2011

Η σφραγίδα της Moody's

του Δημήτρη Κοντογιάννη

Ελευθεροτυπία

8 Μαρτίου 2011

Αν διαβάσει κανείς τι δήλωναν στο υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα στην κυβέρνηση ύστερα από κάθε υποβάθμιση της Moody's ή της S&Ρ ή της Fitch Ratings στο παρελθόν και τι έλεγαν χθες μετά τη νέα υποβάθμιση της Moody's θα διαπιστώσει πολλές ομοιότητες.

Οι φράσεις «αδικαιολόγητη υποβάθμιση», «δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» κ.λπ. είχαν ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Ομως, ούτε τότε άλλαξαν τίποτε ούτε πρόκειται να αλλάξουν τίποτε τώρα.

Φυσικά, πολλά μπορεί να ειπωθούν εναντίον των μεγάλων ξένων οίκων αξιολόγησης είτε για τις λανθασμένες κρίσεις τους, π.χ. ποιος ξεχνά ότι έδιναν την υψηλότερη βαθμολογία «ΑΑΑ» στα τοξικά χρεόγραφα που είχαν στην κατοχή τους οι αμερικανικές και άλλες τράπεζες, είτε για άλλα.

Ομως, η Moody's, η S&Ρ και η Fitch επισημοποιούν το άσχημο σενάριο που οι αγορές ομολόγων τιμολογούν εδώ και πολύ καιρό. Η τιμή του ελληνικού 5ετούς ομολόγου είχε πέσει στο 59, το χαμηλότερο σημείο από την προηγουμένη του πακέτου διάσωσης της χώρας τον Μάιο του 2010.

Περισσότερα

No comments: