του Ηλία Μόσιαλου
Ελευθεροτυπία
2 Μαΐου 2011
Μια επιδερμική ανάγνωση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας επιχειρεί να τις ερμηνεύσει μόνο ως απόρροια των απαιτήσεων του Μνημονίου και της τρόικας. Το διπλό πρόβλημα υψηλού χρέους και ελλειμμάτων, που κορυφώθηκε στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ήταν κυρίως το αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου που βασίστηκε στο δανεισμό και τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και μιας κρατικοδίαιτης ιδιωτικής και εσωστρεφούς οικονομίας.
Η μεγέθυνση του δημόσιου τομέα εξυπηρέτησε αφ' ενός την αναπαραγωγή ενός πελατειακού και εν πολλοίς οκνηρού πολιτικού συστήματος και αφ' ετέρου δημιούργησε ασφυκτικά εμπόδια (μέσω μιας συνεχώς διευρυνόμενης γραφειοκρατίας συνδυασμένης με υψηλά επίπεδα διαφθοράς) στην ανάπτυξη μιας δημιουργικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ορισμένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής και οικονομικής αποτυχίας είναι ενδεικτικά:
Το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, που το 2009 ανήλθε σε 30 δισ. ευρώ, η χαμηλή παραγωγικότητα του συνεχώς επιδοτούμενου αγροτικού τομέα που παράγει το 3,4% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί το 11,4% του εργατικού δυναμικού, τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρά καταστήματα πώλησης ειδών εισαγωγής.
Παράλληλα, παρά τη διεύρυνση του δημόσιου τομέα, το κράτος πρόνοιας απέτυχε να προστατεύει τα εισοδήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες παιδείας και υγείας, οι πολίτες να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν τον ιδιωτικό τομέα.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment