Tuesday, May 24, 2011

Ποιοι θέλουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ποιοι όχι

Το Βήμα
24 Μαΐου 2011

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να μιλά για «αναδιάταξη» και όχι για «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που αποφασιστεί επιμήκυνση του χρέους, αναφέρει σε σχόλιό του στην στήλη CHART OF THE DAY του Bloomberg ο αναλυτής Πολ Ντόμπσον.

Η Μοody's σε έκθεσή της συμφωνεί ότι οποιαδήποτε μεταβολή στα ομόλογα συνιστά αναδιάρθρωση και ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό οι δανειστές της Ελλάδας θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την Ευρωτράπεζα. Πρόκειται όμως για μια... «ιστορία τρόμου», όπως την χαρακτήρισε ο γάλλος ευρωτραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ.

«Η παράταση της ωρίμασης των ομολόγων, που οι πολιτικοί ονομάζουν "ήπια αναδιάρθρωση", συνιστά χρεοκοπία που θα συνεπάγεται τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίου για ένα ικανό χρονικό διάστημα», αναφέρει στην έκθεσή της η Υπηρεσία Επενδυτών (Investors Service) της Moody's.

Ο οίκος εκτιμά ότι «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί κεφάλαια για να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών από τα κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα χρειαστεί επίσης στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, που θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

«Η επιμήκυνση είναι απλώς μια καλή λέξη που ανακάλυψαν οι πολιτικοί για να χρησιμοποιούν όταν μιλούν για αναδιάρθρωση», δήλωσε στο Bloomberg ο Νικόλα Μαρινέλι της Glendevon King Asset Management στο Λονδίνο. Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι «αν κάποιος χρεοκοπήσει, τότε οι επιπτώσεις θα φθάσουν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αν δει κανείς τους αριθμούς, θα διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Περισσότερα

No comments: