του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Καθημερινή
17 Μαΐου 2011
Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομολόγων και σχολιαστών, επικρατεί η πεποίθηση πως το Μνημόνιο φταίει για την αποτυχία του Μνημονίου. Ημουν από τους πρώτους που επισήμανα τις δύο μεγάλες αδυναμίες του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Γιατί περί αυτού ομιλούμε όταν αναφερόμαστε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο.
Η πρώτη αδυναμία ήταν η έλλειψη ρεαλισμού ως προς την ικανότητα του ελληνικού κράτους να τιθασεύσει τις δαπάνες του, σε συνδυασμό με την απουσία ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταφορά «τζίρου» στην ιδιωτική οικονομία.
Η δεύτερη παρατήρηση είχε να κάνει με την υπερβολική και κακώς κατανεμημένη αύξηση φόρων. Η επέκταση και η εντατικοποίηση μιας στρεβλής δομής φόρων ήταν λάθος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ανικανότητα και τη διαφθορά του φοροληπτικού μηχανισμού του κράτους, το πράγμα γινόταν χειρότερο. Για να γίνει επικίνδυνο επειδή η οικονομία βρισκόταν ήδη σε καθοδική φάση.
Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν και από την «τρόικα». Ηταν η επιμονή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που έστησε λάθος την ομάδα του Μνημονίου. Και ήταν η λειψή κατανόηση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα της προεδρικής ομάδας, για τη νέα πραγματικότητα, που υποστήριξε το αποτυχημένο μείγμα πολιτικής.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment