Wednesday, May 18, 2011

Τόμας Μάγερ: «Δεν αρκεί η ήπια αναδιάρθρωση»

Το Βήμα
18 Μαΐου 2011

Για την εκτός ελέγχου κρίση χρέους της Ελλάδας οι οικονομολόγοι ζητούν ριζικές λύσεις. Η διαφαινόμενη «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατά την οποία θα παρατεινόταν ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, δεν επαρκεί, πιστεύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Thomas Mayer.

«Η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής είναι μόνο η αρχή, αλλά έτσι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», δήλωσε σήμερα ο Μάγιερ στην οικονομική ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Brussels Economic Forum". «Χρειαζόμαστε ένα ‘κούρεμα’ χρέους».

Ωστόσο, στην ίδια την ΕΕ, ακόμα και η εκδοχή μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης – όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων – είναι διαφιλονικούμενη. Προηγουμένως, στη συνάντηση των ευρωπαίων Υπ. Οικονομικών είχε συμφωνηθεί ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες και να πουλήσει δημόσια περιουσία.

Ο Μάγιερ θεωρεί ότι πρέπει να διαγραφεί τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ορθοποδήσει η Αθήνα. Ετσι θα μπορούσε η χώρα να μειώσει διαμιάς το βάρος του χρέους των 330 δις. «Ο χρόνος πιέζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάγιερ. «Η αναδιάρθρωση πιθανόν να συμβεί νωρίτερα από το 2013. Υποθέτω ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με τα μαγικά του Χουντίνι να ελευθερωθεί από τις αλυσίδες της κάτω από το νερό. Μετά δεν θα φτάνουν τα δάνεια».

Περισσότερα

No comments: