Wednesday, May 25, 2011

Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση στα γερμανικά ΜΜΕ

Το Βήμα
25 Μαΐου 2011

Τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο και τη σκοπιμότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή είναι πλεόν καθημερινά στον γερμανικό Τύπο.

Στη Süddeutsche Zeitung δημοσιεύεται συνέντευξη του παγκοσμίου φήμης νορβηγού κοινωνιολόγου Johan Galtung, ειδικού στον τομέα των ερευνών για την ειρήνη και τις συγκρούσεις, με τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να επανεισαγάγει τη δραχμή».

Ο Galtung υποστηρίζει ότι θα ήταν καλό για την ΕΕ, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και επανεισήγαγε τη δραχμή και προσθέτει: «Όταν υπερβάλλει κανείς με τη βοήθεια, τότε στέλνει λάθος μήνυμα. Ο μηχανισμός της αγοράς κλείνει. Ήδη έχει βοηθήσει κανείς τις τράπεζες υπερβολικά κι έτσι μπορούν να κάνουν κι άλλα λάθη χωρίς να φέρουν την ευθύνη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με τα κράτη.» Ερωτηθείς εάν η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Galtung απαντάει ναι, «το Ευρώ θα παραμείνει, διότι η Γερμανία έχει βρει στην ΕΕ και στο κοινό νόμισμα μια πατρίδα».

Σε άλλες σελίδες της εφημερίδας δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Nikolaus Piper με τίτλο «Η στιγμή Lehman» και υπότιτλο «Η Αθήνα και η ΕΕ πρέπει να δράσουν γρήγορα, διότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κολλήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».


Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο φόβο επέκτασης της ελληνικής κρίσης με διαστάσεις ανάλογες με την κρίση της αμερικανικής τράπεζας Lehman και υποστηρίζει ότι όσο καθυστερεί η επίλυση της κρίσης τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον φρέσκο χρήμα και πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, πρέπει επίσης να ξεκινήσει με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις ιδιωτικοποιήσεις» υποστηρίζει ο συντάκτης. Ο ίδιος τονίζει επίσης μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη και ενέχει κινδύνους επέκτασης της κρίσης, αλλά είναι και αναγκαία για την επίλυση του προβλήματος.

Περισσότερα

No comments: