Wednesday, May 18, 2011

Edito 347

του Φώτη Γεωργελέ

Athens Voice

18 Μαΐου 2011

Δελτίο πολέµου. Γωνία Ηπείρου και Γ΄ Σεπτεµβρίου δολοφονείται ο Μανώλης Καντάρης την ηµέρα που θα γινόταν πατέρας. Για να του πάρουν µια βιντεοκάµερα. ∆ολοφονείται µε µαχαιριές ένας 20χρονος από το Μπαγκλαντές και 19 ακόµη µετανάστες µεταφέρονται στο νοσοκοµείο µε σοβαρά τραύµατα, κάποια από µαχαίρι. Το πογκρόµ που εξαπολύουν ακροδεξιές οµάδες εναντίον κάθε ξένου που κυκλοφορεί στο κέντρο συνεχίζεται έξι µέρες. Στην εντατική νοσηλεύεται σε κώµα ο Γιάννης Καυκάς µετά από επίθεση των ΜΑΤ σε διαδήλωση. Άλλος ένας διαδηλωτής σοβαρά τραυµατισµένος υποβάλλεται σε αφαίρεση σπλήνας και 25 ακόµα τραυµατίες µεταφέρονται στα νοσοκοµεία. Στην εντατική διασωληνωµένος νοσηλεύεται ο Περικλής Μανιάτης, στη µονάδα εγκαυµάτων µε σοβαρά εγκαύµατα δυο ακόµα πολίτες από µολότοφ στη λαϊκή αγορά της Καλλιδροµίου. Απολογισµός θυµάτων: ∆υο νεκροί, δυο χαροπαλεύουν, τρεις σοβαρά τραυµατίες, δεκάδες τραυµατίες.

Ήταν άλλη µια βδοµάδα στη ζωή της πόλης µας. Κατόπιν, η ζωή συνεχίστηκε, τα µέσα ενηµέρωσης βρήκαν πικάντικους τίτλους «εκ-βιασµός του ∆ΝΤ» για τον Στρος Καν, 2 εκατοµµύρια από µας είδαν Γιουροβίζιον, έχασε ο Παναθηναϊκός. ∆εν παγώσαµε, δεν σταµατήσαµε κάθε τι που κάναµε µέχρι τώρα, κάθε τι που λέγαµε, µπροστά στο αίµα. ∆εν µείναµε άφωνοι, δεν νιώσαµε όλοι επιτακτική την ανάγκη να σκεφτούµε, να αντικρίσουµε το πρόσωπό µας στον καθρέφτη, να πούµε φτάνει ως εδώ.

Πότε απενοχοποιήθηκε η βία; Πότε πάψαµε να είµαστε δηµοκρατική, πολιτισµένη κοινωνία; Πότε αποδεχτήκαµε ότι οι νεκροί µπορεί να είναι παράπλευρη απώλεια στο πολιτικό παιχνίδι;

Στο «Omega minor» ο Πολ Βεράχεν ταξιδεύει στο Βερολίνο του ’36, περιγράφει την ατµόσφαιρα της µεγάλης ύφεσης, τη σύγχυση, το σταδιακό απανθρωπισµό, την εξαγρίωση, το φόβο, τις τεχνικές της εξουσίας που παίζουν µε τα χειρότερα ένστικτα. Η περιγραφή του Βερολίνου που βλέπει τη σταδιακή επικράτηση του Χίτλερ µε κάθε σπασµένο µαγαζί, κάθε βιαιοπραγία, κάθε κυνήγι εξιλαστήριου θύµατος, κάθε δολοφονία Εβραίου, µοιάζει ανατριχιαστικά µε τη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή. Οι Ναζί το είχαν καταλάβει, γράφει, ο δρόµος έχει ζωτική σηµασία για όποιον θέλει να κερδίσει την πολιτική µάχη. Πολιτικές οµάδες και συµµορίες, µε µιλιταριστική λογική, δίνουν κάθε µέρα µάχες κυριαρχίας αφαιρώντας από τους πολίτες όλο και περισσότερα κοµµάτια της πόλης. ∆ηλαδή της πολιτικής, της κοινωνικής, της καθηµερινής ζωής.

Περισσότερα

No comments: