Το Βήμα
17 Φεβρουαρίου 2011
Περισσότερα εμπόδια ακόμη και από την Πολωνία θέτει η Ελλάδα στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με μελέτη που κατέθεσε χθες στα πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίαςΚατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση των επαγγελμάτων».
Η μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), την οποία επιμελήθηκε ο πρόεδρός του κ. Γ.Ζανιάς, σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, «η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη ως προς τον βαθμό παρεμβατικότητας στις αγορές υπηρεσιών». Για την ακρίβεια, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Πολωνία, ενώ η Σουηδία και η Βρετανία είναι οι χώρες που θέτουν τα λιγότερα εμπόδια στις επιχειρήσεις.
Οι κύριες κατηγορίες περιορισμών που ισχύουν στην Ελλάδα είναι οι εξής:
* Περιορισμοί που σχετίζονται με τις διαδικασίες αδειοδότησης για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
* Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των αδειών που δίνονται, παρεμβάσεις ως προς τον καθορισμό των τιμών και γεωγραφικά κριτήρια για την άσκηση του επαγγέλματος.
Η μελέτη καταγράφει τη διεθνή εμπειρία από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα είναι απαραίτητο για την επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται και σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, το οποίο εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, θα είναι μια αύξηση του εθνικού εισοδήματος που υπερβαίνει το 10%.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment