Sunday, February 13, 2011

Το νέο Μνημόνιο

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

13 Φεβρουαρίου 2011

Οπως εξήγησαν οι τρεις ελεγκτές της ελληνικής οικονομίας, στη συνέντευξη που παραχώρησαν την Παρασκευή το μεσημέρι, «η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 4,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο 2011. Τότε, έναν χρόνο μετά την προσφυγή μας στο Μνημόνιο Διάσωσης, θα μπορέσουμε να «κάνουμε ταμείο». Και, ίσως, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Πολλοί ανησυχούν σχετικά με την παράταση του χρόνου που θα απαιτηθεί για να παραμείνει η Ελλάδα «κάτω από την μπότα της τρόικας». Ακούγονται μάλιστα ανοησίες για «γερμανική ένωση», για «γερμανική μπότα» και άλλα αυταπόδεικτα ψέματα. Μήπως το σχέδιο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν έχει και τη «γαλλική φινέτσα»; Η Γαλλία δεν είναι αυτή που σκοπεύει να ενσωματώσει συνταγματική δέσμευση για ελεγχόμενα κρατικά ελλείμματα;

Σωστό είναι ότι θα μας πάρει αρκετά χρόνια για να διορθώσουμε όσα στραβά επί πολύ περισσότερα χρόνια κάναμε. Γιατί χρειάζεται πολύς καιρός για να εξισορροπήσουμε μια κοινωνία που έχει μπατάρει υπερ των προνομιούχων και εις βάρος της πλειονότητας των πολιτών της. Δεν αλλάζουν οι συνήθεις σε μια νύχτα. Χρειάζεται όμως να βιαστούμε και να «κόψουμε δρόμο», αφού όλη αυτή η διαρθρωτική προσαρμογή αποσκοπεί στο να μας φέρει κοντύτερα στο σημείο όπου ήδη βρίσκονται οι περισσότερες από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά και της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και, βεβαίως, της Βόρειας Αμερικής.

Η ουσία είναι αλλού. Πολύ πριν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι αλλαγές, η οικονομία θα έχει ξαναπάρει μπροστά. Σε διάστημα 8 με 14 μήνες από σήμερα, οι δείκτες θα αλλάξουν κατεύθυνση. Στην αρχή με ρυθμό αργό, επιταχυνόμενο πάντως, καθώς οι μήνες θα περνούν. Η διάσωση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να συμβεί παρά σε συνθήκες θετικών εξελίξεων.

Περισσότερα

No comments: