του Γιάννη Πρετεντέρη
Το Βήμα
20 Μαρτίου 2011
Πριν από την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε μια σύσκεψη κοινοτικών παραγόντων στις Βρυξέλλες σημαντικός αξιωματούχος που μετέχει και στην επιτήρηση του μνημονίου αναρωτήθηκε αν στη χώρα υπάρχει πραγματικά κυβέρνηση ή μόνο «a bunch of ministers» - σε ακριβή απόδοση: «ένα μάτσο υπουργοί»...
Οι συνομιλητές του δεν προσπάθησαν να ξεδιαλύνουν την απορία του. Ούτως ή άλλως, στους περισσοτέρους έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι «η προσπάθεια βαλτώνει» και ότι «αρχίζει να καθυστερεί επικίνδυνα».
Υπό αυτή την έννοια και ίσως περισσότερο από ποτέ, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης. Η οποία χρωστάει απαντήσεις. Και καλείται να κάνει έναν αγώνα δρόμου ή, ακόμη χειρότερα, να τρέξει με αντίπαλο το χρονόμετρο.
Προτείνω, λοιπόν, να αφήσουμε στην άκρη τα επινίκια και τις αποδοκιμασίες και να δούμε ακριβώς πού βρισκόμαστε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών και των δεδομένων- τη μοναδική ασφαλή μέθοδο για να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Εχουμε και λέμε:
Ακόμη και μετά τη βελτίωση των όρων δανεισμού, η χώρα θα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 66 δισ. για το 2012. Από αυτά, τα 27 δισ. θα πρέπει να βρεθούν από τις αγορές. Αν δεν βρεθούν, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει ομόλογα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης- κάτι στο οποίο, πάντως, αντιτίθεται η γερμανική Βουλή...
Την επόμενη τριετία 2013-2015 οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 148 δισ. ευρώ- πάνω-κάτω, 50 δισ. κάθε χρόνο... Τα ποσά είναι μυθικά: είτε θα αντληθούν από τις αγορές είτε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε ξανά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα επιβληθούν όροι, ενδεχομένως και η αναδιάρθρωση του χρέους.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment