Tuesday, March 15, 2011

Οι πολιτικοί της χρεοκοπίας

του Σήφη Πολυμίλη

Το Βήμα

15 Μαρτίου 2011

Αν πιστέψουμε την αντιπολίτευση και διάφορους καταστροφολόγους οικονομολογούντες, στις Βρυξέλλες δεν συνέβη τίποτε ουσιαστικό. Και η επιμήκυνση του χρέους και η μείωση του επιτοκίου και η δυνατότητα αγοράς ομολόγων είναι περίπου μια τρύπα στο νερό.

Αλλά κι αυτές οι... άνευ σημασίας παραχωρήσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τους δημοσιολογούντες αναλυτές μας δεν μπορούν να πιστωθούν στην κυβέρνηση, αφού όπως υποστήριξαν κάποιοι από αυτούς. ότι πήραμε θα μας το έδιναν και να μην το ζητάγαμε, διότι αυτό ήταν το συμφέρον της κας Μέρκελ και των ευρωπαίων τραπεζιτών... Αυτές οι πομφόλυγες, παρουσιάζονται ως βαθυστόχαστες αναλύσεις, είτε για να υποβαθμίσουν την ικανότητα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, είτε για να μας πείσουν ότι μόνο με τη δική τους μαγική συνταγή θα βγούμε από την κρίση.

Είναι αυτονόητο, ότι η ανάσα που πήραμε δεν πρόκειται να μας λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γι αυτό. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια θετική εξέλιξη, που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα, να χειριστεί την κατάσταση με κάποια, πιο άνετα, περιθώρια χρόνου Το αν θα τα καταφέρει είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία θα κριθεί. Από το σημείο αυτό όμως, μέχρι να μηδενίζεται η προσπάθεια που κατέβαλε ο πρωθυπουργός, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Περισσότερα

No comments: