Sunday, March 13, 2011

Επτά χρόνια χρεοκοπίας

του Γιάννη Πρετεντέρη

Το Βήμα

13 Μαρτίου 2011

Την εβδομάδα που πέρασε η χώρα έζησε μια σημαντική επέτειο που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη: έκλεισε επτά χρόνια χωρίς κυβέρνηση - από τον Μάρτιο του 2004 δηλαδή, όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη μια «ενάρετη διακυβέρνηση».. . Η επέτειος αυτή εξηγεί από μόνη της την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα.
Θέλετε το πιο απλό παράδειγμα; Το δημόσιο χρέος.

Οπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί σήμερα το υπ΄ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα για το οποίο μας φόρεσαν το μνημόνιο και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από το μνημόνιο. Είναι το πρόβλημα για το οποίο ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα. Είναι το πρόβλημα που απειλεί τη χώρα με πλήρη ή έστω με ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, το δημόσιο χρέος έφτανε στα 177,8 δισ. ευρώ ή στο 117% του ΑΕΠ. Αποτελούσε δηλαδή ένα σοβαρό, αλλά απολύτως διαχειρίσιμο μέγεθος- ούτε καν το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μιλάμε για μια χώρα που «έτρεχε» για αρκετά χρόνια με ρυθμούς ανάπτυξης 4%-5%, άρα όπου το βάρος του χρέους γινόταν λιγότερο αισθητό.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, επτά χρόνια αργότερα, το δημόσιο χρέος έφτασε στα 340,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε! Και διπλασιάστηκε σε μια χώρα που βούλιαζε το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου χρόνου με ύφεση 6,6%.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο. Η επταετής ακυβερνησία είναι αυτή που μας οδήγησε στο χάος.

Περισσότερα

No comments: