Saturday, April 23, 2011

Χάσαμε ένα χρόνο;

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

23 Απριλίου 2011

Ενα χρόνο μετά την έκκληση της χώρας μας προς τους συμμάχους μας, στην Ευρωζώνη και το Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα δεν έχει τηρήσει τη «Συμφωνία Κυρίων», που μεταφέρει το πραγματικό νόημα πίσω από την έννοια του Memorandum of Understanding ή Μνημόνιο Συνεννόησης. Στις 23/4/2010, ο πρωθυπουργός είχε διαπιστώσει την αποτυχία των μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθειών ως εξής: «Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν». Και είχε σε αυτές ρίξει την ευθύνη λέγοντας: «Η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως την αντιλαμβανόταν ο κ. Παπανδρέου, έκρινε ως «ανάγκη εθνική» και έκανε το ήδη συμπεφωνημένο, ζητώντας «επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης». Στο κλείσιμο της δραματικής δήλωσής του, ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας τα ακόλουθα: «Οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά». Και έμεινε, έκτοτε, εκεί!

Ενα χρόνο μετά, το κράτος εμφανίζεται πάντοτε το ίδιο έτοιμο να καταρρεύσει. Με τις αγορές το ίδιο «εχθρικές» στις όποιες προσπάθειες της ομάδας Παπανδρέου. Η οποία επιμένει να μην αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται το, βαθύτατα πολιτικό, λάθος της. Η αγαθοσύνη του πρωθυπουργού δεν ήταν ο μόνος λόγος που έκανε τους εγκάθετους, που έλεγαν το ψέμα των «30 δισ.», να επιμένουν ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν ακόμη σήμερα.

Περισσότερα

No comments: