Saturday, April 30, 2011

«Οι Γερμανοί με τη στάση τους αποσταθεροποιούν την Ελλάδα»

του Αντώνη Καρακούση


Το Βήμα
30 Απριλίου 2011

Oλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Πολύ περισσότερο όταν διεθνώς η αμφισβήτηση για τις ελληνικές δυνατότητες χειρισμού της κρίσης χρέους θεριεύει και ασκεί πρωτοφανή πίεση στην εγχώρια πολιτική και οικονομία. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα· είναι σαν το θέμα της αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους να έχει τεθεί σε παγκόσμια διαβούλευση. Η χώρα μας μονοπωλεί ξανά τα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου και όλοι έχουν να πουν έναν κακό λόγο για τις οικονομικές μας υποθέσεις. Εχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι σταδιακά άλλαξαν οι διαθέσεις και των Ευρωπαίων.
Μας αφήνουν ξεκρέμαστους

Το πέπλο προστατευτισμού, που είχε απλωθεί πάνω από την Ελλάδα και πήγαζε από την έστω «κρύα» αναγνώριση των ελληνικών προσπαθειών, φαίνεται να έχει πλέον αφαιρεθεί. Συνέβαλαν σε αυτό διάφορα ξεχωριστά γεγονότα, τα οποία είναι άξια παρατήρησης και αξιολόγησης. Σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές, το προηγούμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, τα άφησε στην κυριολεξία στην τύχη τους, στο έλεος των αγορών και εκείνων που έχουν αποφανθεί ότι μόνο μια γενναία αναδιάρθρωση μας σώζει. Και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση αμφισβήτηση από τη Γερμανία.

Οσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις βεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε ημέρα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες που να μη βγήκε γερμανός παράγοντας ή γερμανικό μέσο ενημέρωσης για να τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Περισσότερα

No comments: