Friday, April 29, 2011

Οι Βρυξέλλες λένε «όχι στο κούρεμα»

Το Βήμα
29 Απριλίου 2011

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την ευρωζώνη: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ένα φάντασμα που καθημερινώς εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου και το οποίο αψηφώντας τα «ξόρκια» των ιθυνόντων των Βρυξελλών σπέρνει τον τρόμο στις αγορές.

Ένα φάντασμα που δικαιώνει τον Ρούσβελτ ο οποίος λίγο μετά το κραχ του 1930 δήλωνε ότι αυτό που κυρίως φοβάται είναι ο...φόβος.

Οσο ατρόμητος πάντως και αν είναι κανείς, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία καθημερινώς βεβαιώνει ότι το ξέσπασμα της κρίσης του ελληνικού χρέους αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Πριν από μερικές μέρες, επί παραδείγματι, η πολύ σοβαρή ελβετική εφημερίδα Le Temps της Γενεύης φιλοξένησε ένα άρθρο του οικονομολόγου Ζαν Πιερ Μπεγκελέν ο οποίος διέβλεπε ότι η Ελλάδα μάλλον θα ανακοινώσει στάση πληρωμών έναντι των ξένων επενδυτών και στη συνέχεια, αποχωρώντας από το ευρώ, θα οδηγήσει την ΕΕ σε διάλυση.

Ενας άλλος γνωστός οικονομολόγος, ο Ζορζ Ουγκέ, το «μπλόγκ» του οποίου φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, άφηνε να εννοηθεί στις 21 Απριλίου πως την Κυριακή του Πάσχα θα συνεδρίαζαν εκτάκτως οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης οι οποίοι θα ανακοίνωναν ότι «κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας συμφωνήθηκε η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

Περισσότερα

No comments: