Monday, April 25, 2011

Οι «συμβουλές» του Κ. Σημίτη

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

25 Απριλίου 2011

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ότι ευθύνεται για την παραπλάνηση τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πιστωτών σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Όμως πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι από τότε που έφυγε από την εξουσία τουλάχιστον σιωπά. Δεν προσπάθησε ούτε να δικαιολογηθεί ούτε πάνω απ’ όλα να συνεχίσει να προσφέρει τις συμβουλές του για την διάσωση της χώρας.

Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορεί να ειπωθεί για τον προκάτοχο του τον τ. πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη που εξακολουθεί να γράφει άρθρα και εν γένει να προσφέρει συμβουλές –όπως στο πρόσφατο άρθρο του στο ΒΗΜΑ που πρότεινε την αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως και ο κ.Σημίτης διέπραξε το ίδιο ατόπημα με τον κ.Καραμανλή: Την ανακοίνωση ανακριβών στοιχείων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μάλιστα στην περίπτωση του τ.πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ το αδίκημα είναι βαρύτερο διότι τα στοιχεία που έδωσε έκριναν την ένταξη μας στην ευρωζώνη με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που είχε αυτή η πράξη: «Όλοι γνωρίζαμε ότι Ελλάδα μας εξαπάτησε. Από την στιγμή που οι Έλληνες έγιναν μέλη της ευρωζώνης ήταν σαφές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν» δήλωνε ο Επίτροπος Εμπορίου της Κarel De Gucht σε συνέντευξη του στην ισπανική Ελ Παις (5/5/2010)

Μια ερεύνα της Eurostat,της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, αποκάλυψε την παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο: H Ελλάδα παρουσίαζε για κάθε έτος από το 1997-1999 στοιχεία που κατά μέσο έδειχναν το έλλειμμα κατά 2,2% ετησίως μικρότερο σε σχέση με το πραγματικό. Αυτά τα τρία χρόνια ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμα γιατί θα έκριναν την ένταξη μας στην ευρωζώνη. Για τα τρία αυτά έτη η Ελλάδα δήλωνε έλλειμμα 4%το 1997, 2,5% το 1998 και 1,8 % το 1999.Ομως όπως αποκάλυψε η έρευνα της Eurostat η πραγματική εικόνα ήταν τελείως διαφορετική: 6.6% το 1997,4,3% το 1998 και 3,4% το 1999.Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη.

Περισσότερα

No comments: