Friday, May 27, 2011

Πώς μας βλέπουν

του Τάκη Μίχα

Protagon.gr

27 Μαΐου 2011

Βρέθηκα πρόσφατα για μερικές εβδομάδες σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και είχα την δυνατότητα μιλώντας με διαφορετικό κόσμο και παρακολουθώντας τα τοπικά ΜΜΕ να διαμορφώσω μια αντίληψη για την εικόνα που επικρατεί για την χώρα μας. Εν συντομία η εικόνα είναι ίσως η πιο αρνητική που υπήρξε ποτέ για την Ελλάδα. Χειρότερη ακόμα και από την εικόνα της Ελλάδας επί xούντας, Διότι τότε μπορούσε κανείς τουλάχιστον να υποστηρίξει ότι η χούντα δεν εκπροσωπούσε την Ελλάδα αλλά ασκούσε την εξουσία δια της βίας. Ενώ σήμερα η εικόνα αφορά όλη την Ελλάδα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αυτή η αρνητική εικόνα για την χώρα μας δεν περιορίζεται στην Βόρειο Ευρώπη αλλά, όπως έδειχνε το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της International Herald Tribune, επικρατεί επίσης και κυρίως μεταξύ χωρών του Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία που θεωρούν ότι η έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης στην Ελλάδα τις θέτει σε κίνδυνο.

Οι λόγοι για την αρνητική εικόνα της χώρας είναι κυρίως τρεις. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις συνεχώς ψεύδονται. Ψευδή στοιχεία έδινε η κυβέρνηση Σημίτη για να γίνουμε μέλη της ΟΝΕ, ψευδή στοιχεία έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος και τέλος ψέματα έλεγε η σημερινή κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα έκανε. Αυτή η συνεχής ψευδολογία έχει πλέον ως αποτέλεσμα ότι κανείς με σώας τας φρένας δεν λαμβάνει σοβαρά υπ όψη τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων ιθυνόντων.

Περισσότερα

No comments: