Thursday, May 26, 2011

Ποιο μήνυμα;

του Γιάννη Πρετεντέρη

Τα Νέα

26 Μαΐου 2011

Υποτίθεται πως µε τις ανακοινώσεις της ∆ευτέρας και τις συναντήσεις της Τρίτης η κυβέρνηση ήθελε να στείλει µέσα κι έξω ένα «ισχυρό µήνυµα» αποφασιστικότητας και αποτελεσµατικότητας. Ευλόγως. Ολοι συµφωνούν ότι, εδώ που φτάσαµε, ένα τέτοιο µήνυµα ήταν όχι µόνο κρίσιµο αλλά απολύτως αναγκαίο.

Περίμενα λοιπόν να δω αν το µήνυµα ελήφθη. ∆ιότι τα µηνύµατα, ως γνωστόν, δεν αξιολογούνται από τους αποστολείς αλλά από τους παραλήπτες. Εκείνοι θα πουν τι κατάλαβαν, όχι εµείς τι εννοούσαµε.

Τρία 24ωρα αργότερα και αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις των ενδιαφεροµένων, φοβούµαι ότι το µήνυµα ήταν πολύ ασθενέστερο του επιβεβληµένου. Και αυτό δεν αφορά τόσο την ουσία των εξαγγελιών όσο την εµπιστοσύνη στην υλοποίησή τους.

Κοινώς, δεν µας πιστεύουν πια. Ετσι, ακόµη και η πιο θετική εξαγγελία της κυβέρνησης γίνεται δεκτή µε δυσπιστία και καχυποψία. Στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον, όπου συζητείται το «ελληνικό πρόβληµα» επικρατεί διάχυτη η αµφιβολία, αν η κυβέρνηση θέλει, αν η κυβέρνηση µπορεί, αν η κυβέρνηση θέλει και µπορεί.

Περισσότερα

No comments: