Sunday, May 22, 2011

Να επιλέξουν οι πολίτες

του Δημήτρη Τσιόδρα

Ελευθεροτυπία

22 Μαΐου 2011

Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της μετά τον Εμφύλιο.

Σήμερα έχει μπροστά της δύο δρόμους: Ο ένας είναι να μείνει μέλος της ευρωζώνης. Ο άλλος είναι να ακολουθήσει τη δική της μοναχική πορεία. Καμιά επιλογή δεν είναι εύκολη.

Ο πρώτος δρόμος συνεπάγεται επώδυνες αλλαγές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οχι επειδή το λέει η τρόικα, ούτε κατ' ανάγκην αυτές που καταγράφονται στο μνημόνιο. Αλλαγές που θα γκρεμίζουν το πελατειακό κομματικό «μοντέλο» που μας έφθασε σε αυτό το χάλι και τις δομές που ευνοούν κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και στη μετατροπή της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, όμως τώρα θα έχουν σοβαρές συνέπειες σε κοινωνικά στρώματα που θα πληγούν καίρια και κάποια απ' αυτά θα περιθωριοποιηθούν. Το ευρώ έχει πολλά προβλήματα από τη δημιουργία του και οι πολιτικές επιλογές της ευρωζώνης περισσότερα. Η αποδοχή αυτού του δρόμου δεν σημαίνει παραίτηση από τη μάχη για αλλαγές στην Ε.Ε. Τα ευρωπαϊκά προβλήματα όμως δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να συνεχίζουμε το ίδιο βιολί.

Ο δεύτερος δρόμος σημαίνει ότι αγνοείς υποδείξεις και μνημόνια, συνεχίζεις να λειτουργείς με τις δικές σου δομές και είσαι προετοιμασμένος να επιστρέψεις ακόμη και στη δραχμή, όπως συμβουλεύουν πολλοί σε ΗΠΑ και Γερμανία, ελπίζοντας ότι ύστερα από μια επώδυνη περίοδο που θα μας γυρίσει 30 χρόνια πίσω, θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και θα αρχίσει η ανάπτυξη. Η λύση αυτή θα έχει τώρα καταστροφικές συνέπειες για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που θα δουν τις οικονομίες τους να καταστρέφονται και την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται ραγδαία. Συμφέρει όμως ένα τμήμα του εγχώριου κεφαλαίου, το οποίο συνηθισμένο να ζει από κρατικά συμβόλαια, δεν αντέχει σε συνθήκες ανταγωνισμού και προτιμά ένα κλειστό σύστημα που μπορεί να το ελέγχει, από μια ανοιχτή αγορά. Αυτοί οι επιχειρηματίες, έχοντας βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θα 'χουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, να αγοράζουν κοψοχρονιά και να συνεχίσουν να κυριαρχούν ελέγχοντας κράτος, πολιτικούς και ΜΜΕ.

Περισσότερα

No comments: