Sunday, May 22, 2011

Απόφαση χωρίς εκλογές

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Καθημερινή

22 Μαΐου 2011

H έρευνα της Public Issue για τις απόψεις που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη για το Μνημόνιο, έναν χρόνο μετά την υιοθέτησή του, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δείχνουν να είναι αντίθετοι με όλα όσα έχουν γίνει στο διάστημα αυτό. Το 62% είναι κατά της πολιτικής επιλογής να υπογραφεί ένα Μνημόνιο ως εγγύηση για την παροχή επικουρικού δανεισμού. Μάλιστα, το 69% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι τα μέτρα του Μνημονίου δεν είναι μονόδρομος.

Η κοινή γνώμη είναι πάντοτε απολύτως σεβαστή. Και ως έκφραση ατομικής τοποθέτησης και ως συλλογικώς διαμορφωμένη πεποίθηση. Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα έχει ένα πρόσθετο πρόβλημα, δίπλα στην κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών και όσα την ακολουθούν: το ευρύ κοινό δεν έχει κατανοήσει τη σφοδρότητα του προβλήματος.

Οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν όσα έκαναν επί μία τριακονταετία. Αποκρύπτουν την πραγματικότητα από τον λαό. Με αποτέλεσμα, ο πληθυσμός να πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια «προσωρινή ταμειακή δυσκολία», παρά μια «ιστορική καμπή στην πορεία της εθνικής μας υπόστασης». Οι ίδιοι οι πολιτικοί, άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των διαμορφωτών της «κοινής» γνώμης, δεν διαθέτουν ούτε την «κοινή», δηλαδή την ελάχιστη, γνώση για να κατανοήσουν τι ς διαστάσεις του οικονομικού προβλήματος με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι.

Περισσότερα

No comments: