Wednesday, July 7, 2010

Τα σύνδρομα και το μέλλον

του Αλέξη Παπαχελά

Καθημερινή
7 Iουλίου 2010

Βρέθηκα τις προάλλες στην τελετή αποφοίτησης ενός Αμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Και μέσα σε μια ώρα κατάλαβα πόσα λάθη έχουμε κάνει σαν χώρα, πόσες ευκαιρίες έχουμε χάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το Κολλέγιο αυτό είναι μια σοβαρή, μη κερδοσκοπική προσπάθεια στον χώρο της εκπαίδευσης και από τις λίγες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανθήσουν παρά τον «πόλεμο» που υπέστησαν. Δεν έχει σχέση με τα διάφορα πειρατικά και ημιπειρατικά «κολλέγια» που φύτρωσαν στην Ελλάδα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Το εντυπωσιακό ήταν πως ο φοιτητής που βραβεύθηκε ως ο καλύτερος της χρονιάς προερχόταν από τα Σκόπια. Με σπαστά ελληνικά και καλά αγγλικά εξηγούσε πόσο αγαπάει την Ελλάδα και πως ήταν γι’ αυτόν μια μοναδική εμπειρία. Κάποιοι καθηγητές θυμήθηκαν βέβαια τι τράβηξαν οι πρώτοι φοιτητές που ήλθαν στο Κολλέγιο από τη FYROM, όταν διάφοροι ανεγκέφαλοι έσπαγαν τα αυτοκίνητα των γονιών τους επειδή είχαν πινακίδες Σκοπίων. Στη φετινή τάξη οι περισσότεροι από τους φοιτητές που πήραν κάποια διάκριση ήταν από γειτονικές χώρες. Στα πρόσωπά τους έβλεπε κανείς μια μελλοντική βαλκανική ελίτ, που ξεκινούσε με κέφι την επαγγελματική αναζήτηση έχοντας ζήσει μερικά καλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα

1 comment:

Unknown said...

Ειναι ενδιαφέρον ότι η ιδιωτική εκπαίδευση έχει δαιμονοποιειθεί απο συμφέροντα μονοπολιακά και συμφωνώ με τον κ. Παπαχελά ότι η εν λόγω σχολή όπως και άλλες είναι πολύ πιο αξιόλογες από ότι τις παρουσιάζουν, όταν μάλιστα το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης αξιολογείται από τον ίδιο οργανισμό στην Νέα Αγγλία-Βοστόνη, που αξιολογεί σχολές όπως το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ. Όσο αφορά τους φοιτητές απο την ΠΓΔΜ δείχνει ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες πάσχουν από μυωπική όραση και εσωστρέφεια που κοστίζει πολύ πιο παραπάνω από ότι νομίζουμε. Έχοντας νέους και νέες γνωστά πρόσωπα που σπουδάζουν στην Βουλγαρία, Κύπρο και άλλες Βαλκανικές χώρες λυπούμαι γιατί διαρρέει πολύτιμη φαιά ουσία από την Ελλάδα στο εξωτερικό και αυτό ειναι ένα πανάκριβο μοναδικό προϊόν που δεν μας συμφέρει να χάνουμε.

Ignatios Meimaris, Director
Interbalkan Institute for Educational and Economic Development