Wednesday, July 7, 2010

Τρεις νάρκες βλέπει η Ε.Ε.

Καθημερινή
7 Ιουλίου 2010

ΔΕΚΟ - Δημόσιο, νοσοκομεία και πληθωρισμός αποτελούν τις τρεις νάρκες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση έκθεσή της για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα προειδοποιεί, επίσης, ότι αν ο προϋπολογισμός δεν εκτελεστεί σύμφωνα με το σχέδιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, τότε ίσως να είναι απαραίτητη η πιθανή ποσοτική προσαρμογή των μέτρων λιτότητας. Πάντως, η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους και εκφράζει ικανοποίηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 40%.

Από την άλλη, το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζουν οι ελεγκτές είναι η άνοδος των τιμών, παρά την ύφεση κατά 2,5%. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που εντόπισαν οι ελεγκτές αφορά την έλλειψη πληροφοριών και στοιχείων για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «όπου στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη υπέρβαση δαπανών».

Αναφέρεται ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης «όπου η πρόοδος είναι αργή και τα στοιχεία σπάνια». Ακολουθούν οι ΔΕΚΟ όπου «χρειάζεται καλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός και λεπτομερής έλεγχος».

Περισσότερα

No comments: