του Ναπολέοντος Μαραβέγια
Ελευθεροτυπία
20 Μαρτίου 2011
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία εκφράστηκε από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα στις 11 Μαρτίου 2011, περιλαμβάνει διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση του επιτοκίου κατά 1% και δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από τον Μηχανισμό Στήριξης μετά το 2013, σε περίπτωση που οι διεθνείς αγορές δεν δανείζουν με λογικά επιτόκια.
Ομως, η αλληλεγγύη δεν προχώρησε περισσότερο, στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου για συμφωνημένη επαναγορά των ομολόγων στην πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους τιμή, ώστε να περιοριστεί το συνολικό χρέος της χώρας μας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν προχώρησε επίσης στο κρίσιμο βήμα της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων, ώστε το κόστος των επιτοκίων των δανείων που βαραίνει σήμερα την Ελλάδα να μειωθεί σημαντικά.
Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω βήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης συνοδεύθηκαν από την αποδοχή από όλες τις χώρες της ευρωζώνης του περίφημου Συμφώνου για το Ευρώ, που περιλαμβάνει περιοριστική οικονομική πολιτική διαρκείας, με βάση ορισμένους δείκτες που συνδέουν τις αμοιβές με την παραγωγικότητα και το προσδόκιμο ζωής με την ηλικία συνταξιοδότησης. Περιλαμβάνει επίσης εξίσωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων και νομοθετική ρύθμιση για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους, με ανάληψη υποχρέωσης μείωσης του χρέους κατά 1/20 ετησίως, εφόσον αυτό υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ. Ειδικά για την Ελλάδα, συμφωνήθηκε η αύξηση των εσόδων της κατά 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας της χώρας με ορίζοντα το 2015. Ολα αυτά μένει να επικυρωθούν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2011.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment