του Παναγιώτη Γκλαβίνη
24 Μαΐου 2011
[δημοσιεύεται αποκλειστικά στο Greek Crisis.net]
Αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο η ίδρυση Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας για την προώθηση του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων και αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, εις τρόπον ώστε να αντληθούν έσοδα ύψους € 50 δισ. μέχρι το 2015 για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Υπό τις κρατούσες συνθήκες, το Ταμείο αυτό μπορεί να μην εξυπηρετήσει μόνο την αποτελεσματικότερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στο πρότυπο αντίστοιχων μηχανισμών που επέτρεψαν την υλοποίηση εκτεταμένων σχετικών προγραμμάτων στις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ και των οικονομιών υπό μετάβαση, αλλά να λειτουργήσει και σαν εγγυητικός μηχανισμός για την εφαρμογή μιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους μας τώρα ή στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα:
Οποιαδήποτε εθελοντική αναδιάρθρωση θα υλοποιηθεί μόνο μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν τώρα οι κομιστές στο χαρτοφυλάκιό τους με νέα που θα εκδώσει για το σκοπό αυτό το ελληνικό Δημόσιο. Για να δεχθούν οι κομιστές ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, μεγαλύτερου χρόνου ωρίμανσης ή/και μικρότερου επιτοκίου ή/και μικρότερης ονομαστικής αξίας, θα πρέπει η προσφορά που θα τους υποβάλει η ελληνική Κυβέρνηση (exchange offer) να συνοδεύεται και να υποστηρίζεται από εγγυήσεις ότι τα νέα προσφερόμενα ομόλογα θα αποπληρωθούν στην ώρα τους, οι δε τόκοι αυτών θα καταβάλλονται κανονικά.
Το βασικό σενάριο για το 2012 κατ’ ελάχιστον, αν όχι και νωρίτερα, είναι ότι η Ελλάδα, καθώς θα αδυνατεί να επανέλθει στις αγορές, δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει κανονικά μέρος των ομολογιακών της δανείων. Με αυτή την παραδοχή, και αν δεν βρεθεί στο μεταξύ άλλη λύση, όπως η απλή επαύξηση της ήδη χορηγούμενης δημόσιας χρηματοδότησης στη χώρα μας, λύση αβέβαιη και μακροπρόθεσμα αναποτελεσματική, οι ομολογιούχοι δανειστές μας θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν ήδη στα χέρια τους με νέα που θα εκδώσει για το σκοπό αυτό το ελληνικό Δημόσιο. Για να δεχθούν, όμως, μια τέτοια ανταλλαγή, κάποιος ή κάτι θα πρέπει να τους εγγυηθεί ότι τα νέα ομόλογα που θα λάβουν στη θέση των παλιών, θα εξυπηρετηθούν κανονικά και θα εξοφληθούν στην ώρα τους.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment