Sunday, May 15, 2011

Ενα χρόνο μετά, υπεύθυνοι αλλά όχι μόνοι

του Γιώργου Παγουλάτου

Καθημερινή

15 Μαΐου 2011

Έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα βρισκόταν στη δεινότερη οικονομική θέση των τελευταίων δεκαετιών. Οι αριθμοί για το 2009 αποκάλυπταν τον χειρότερο συνδυασμό δημόσιου ελλείμματος, χρέους και εμπορικού ελλείμματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σε πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσει ένα δημόσιο έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση προσέφυγε στον μηχανισμό Ε.Ε./ΔΝΤ που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, αποδεχόμενη τους όρους των εταίρων και πιστωτών.

Αν και στη χειρότερη αρχική θέση, δεν είμαστε μόνοι. Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν λίγο αργότερα Ιρλανδία και Πορτογαλία. Πουθενά το Μνημόνιο δεν έγινε ασμένως δεκτό, αντιμετωπίστηκε όμως με ρεαλισμό. Η κυβέρνηση Σόκρατες της Πορτογαλίας προσπάθησε να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό Ε.Ε./ΔΝΤ. Η κυβέρνηση Κόουεν της Ιρλανδίας συνετρίβη εκλογικά τον Φεβρουάριο 2011, αφού εκτόξευσε το δημόσιο έλλειμμα στο 30% για να διασώσει τις υπερχρεωμένες τράπεζες, καταφεύγοντας μοιραία στον μηχανισμό διάσωσης. Και οι δύο χώρες ακολούθησαν την τύχη της Ελλάδας, παρότι ξεκίνησαν από καλύτερα δεδομένα.

Οι όροι των τριών «Μνημονίων» συγκλίνουν. Στην προβληματικότερη, ελληνική οικονομία, το Μνημόνιο περιέχει δραστικές μεταρρυθμίσεις, που η χώρα θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει προ πολλού. Τώρα η στενή επιτήρηση περιορίζει τα περιθώρια άλλων αναβολών.

Περισσότερα

No comments: