Καθημερινή
6 Μαρτίου 2011
Μία από τις ακριβότερες και πιο κοστοβόρες διαδικασίες, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι αυτή που συναντάται στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της μεταβίβασης των ακινήτων. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να αναβάλλονται ακόμα και αγοραπωλησίες, με ό, τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τον κλάδο σε εποχές οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
Ταμείο Νομικών, συμβολαιογραφικά έξοδα, αμοιβή δικηγόρου, εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο και στο τέλος η φορολογία, ως επιστέγασμα όλων, «πνίγουν» τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν σήμερα να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ένα οικόπεδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (το οποίο σημειωτέον είναι και πραγματικό): Για την αγορά ενός ακινήτου αξίας 297.557 ευρώ το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής στο Tαμείο Νομικών (άραγε γιατί;) ανέρχεται στα 2.306 ευρώ. Ο ίδιος αγοραστής πρέπει επίσης να πληρώσει συμβολαιογραφικά έξοδα 3.900 ευρώ περίπου, καθώς και 2.600 ευρώ στα οποία ανέρχεται το τέλος εγγραφής του ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Δηλαδή, πριν καν καταβληθούν οι φόροι, ο αγοραστής έχει πληρώσει το ποσό των 8.800 ευρώ περίπου για τις υπηρεσίες μεταβίβασης του ακινήτου. Ο φόρος αυτός καθαυτός για τη μεταβίβαση ανέρχεται στα 1.475 ευρώ. Εάν στη μεταβίβαση εμπλέκεται και δικηγόρος, το ποσό αυξάνεται ανάλογα. Συνήθως η αμοιβή του δικηγόρου δεν ξεπερνάει το 1% της αξίας του ακινήτου.
Για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου αξίας περίπου 250.000 ευρώ στην Ιταλία, οι αμοιβές ανέρχονται στα 3.245 ευρώ. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη υψηλότερη θέση με βάση το κόστος συναλλαγής για την απόκτηση κατοικίας. Σημειώνεται ότι εκτός από τη φορολογία, ο αγοραστής κατοικίας στη χώρα μας καταβάλλει το 1,2% της αναγραφόμενης αξίας του ακινήτου ως αμοιβή συμβολαιογράφου. Ωστόσο, στον συμβολαιογράφο καταβάλλονται επιπρόσθετες δαπάνες, όπως χαρτόσημα, πάγια τέλη, σύνταξη φορολογικών δηλώσεων και περιλήψεων, αντίγραφα συμβολαίων, δεύτερα φύλλα κ. τ. λ. Επιπροσθέτως, για συμβόλαιο το οποίο συντάχθηκε αλλά δεν υπογράφηκε ο συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα να λάβει αμοιβή, η οποία, όμως, δεν θα ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Στη Φινλανδία, ο συμβολαιογράφος αμείβεται με 77 ευρώ για κάθε συμβόλαιο που συντάσσει, ακόμα και για τα αντίγραφα του ίδιου συμβολαίου, ενώ ο πελάτης οφείλει να διαπραγματευθεί μαζί του και τυχόν οδοιπορικά ή άλλα έξοδα που θα κάνει. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα, στην Iρλανδία ή στη Mαλαισία, η παρουσία συμβολαιογράφου δεν είναι υποχρεωτική.
Περισσότερα
No comments:
Post a Comment